Nokkaelaimet
  • Blog
  • Lauma
  • Minä
  • Links

Kommentti: Rakkaudesta ruttunaamoihin

25/1/2021

1 Comment

 
Perjantaidokkari-sarja on dokumenttisarja, joka julkaisee lyhyitä, n. kymmenen minuutin dokumentteja vaihtelevista aiheista. Uusin dokumentti "Rakkaudesta ruttunaamoihin" käsittelee ranskanbulldoggeja, niiden kasvattamista, terveyttä ja synnyttämistä. 
Ihan ensialkuun täytyy antaa dokumentille tunnustusta; se pitäytyy täysin puolueettomana ja esittää haastatellut ranskanbulldoggiharrastajat aidosti koiristaan ja rodusta välittävinä, iloisina ja positiivisina ihmisinä. Se mainitsee, että rotu on liitetty PEVISAan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) ja antaa kasvattajan ja harrastajien puhua rodun hyvistä puolista.

Juuri dokumentin puolueettomuus paljastaa katsojalle, miten mieletöntä ja valittuun, systemaattiseen itsepetokseen pohjaavaa faktoista piittaamaton kasvatus on.

Ennen jatkoa pidemmälle kannattaa käydä lukaisemassa artikkeli ja katsomassa jakso TÄSTÄ.

Robinovin syndrooma

"Tutkimuksessa tunnistettu DVL2-geenin mutaatio on yhteydessä tutkitun kolmen rodun kallon, rintakehän, kaulan ja selkärangan luuston epämuodostumiin. Samalla se saa aikaan näiden rotujen tyypillisen ilmiasun: selkälinjan ja raajojen muodon, kallon ja leukojen leveyden sekä kuono-osan lyhyyden. Mutaatio selittää myös roduilla esiintyviä hampaiston poikkeavuuksia." -Kennelliitto
Nämä kolme rotua ovat englanninbulldoggi, bostoninterrieri ja ranskanbulldoggi, jota Perjataidokkari tällä kertaa käsittelee. Aivan yhtä lailla se olisi voinut käsitellä enkkubullia tai bostonia - niidenkin kasvattajien keskuuteen mahtuu uskomaton määrä ihmisiä, jotka vielä tutkimustulosten julkaisun jälkeenkin ovat sitä mieltä, että rotuja voidaan jalostaa terveemmiksi puhtaasti pysymällä oman rodun sisällä.

Robinovin syndrooma periytyy resessiivisesti, eli ollakseen sairas koiran täytyy periä geenimutaatio kummaltain vanhemmaltaan. Niinpä jokainen ranskis, joka näyttää ranskikselta, on sairas. Täten on mahdotonta risteyttää keskenään kaksi ranskista ja odottaa, että pennuilla mutaatiota ei ole - ne eivät yksinkertaisesti voi saada tervettä geeniä mistään. Koska rodun ilmiasu johtuu syndroomasta, ranskanbulldoggi ei myöskään voi näyttää nykyiseltä ranskanbulldoggilta, jos sen on tarkoitus olla terve.  Terveen koiran ilmiasu olisi erilainen. 

YLEn dokumentista kirjoittamassa jutussa rotua kasvattava kommentoi seuraavaa:
"– En ole keksinyt yhtään rotua, jonka voisi risteyttää ranskanbulldoggiin siten, että sen hieno luonne ja ulkonäkö säilyvät."
Liitettynä Robinovin syndroomasta selittävän kappaleen alle minun ei liene tarpeellista selventää, miten absurdi toteamus on. TIETENKÄÄN rodun ilmiasu ei pysy samana, jos rotua lähdetään risteyttämään. Rodun ilmiasu on merkki sairaalloisia piirteitä aiheuttavan geenimutaation homotsygotiasta (eli siis siitä, että kaikilla rodussa on mutaatio) rodun sisällä. Ei ole olemassa keinoa pitää ranskanbulldoggi juuri nimenomaan sellaisena kuin se on nyt JA samaan aikaan perimältään terveenä. Nuo kaksi asiaa sulkevat toisensa pois. 

Merkityksetön PEVISA

Jalostamisella pyritään siirtämään tiettyjä piirteitä eteenpäin valitsemalla näiden toivottujen piirteiden suhteen mahdollisimman samankaltaiset ja otolliset vanhemmat. Jalostamisessa seuraavaan sukupolveen vaikuttavat aina vanhemmat, eli niiden geeniperimä, ja sattuma. 

Millä tahansa lyttykuonoisella rodulla, jonka ilmiasu ei johtu Robinovin syndroomasta, jalostuksella voidaan merkittävästi vaikuttaa siihen, millaisia yksilöitä seuraavaan sukupolveen syntyy. Esimerkiksi mopsien kuonoa saataisiin pidemmäksi muutamassa sukupolvessa käyttämällä vain pidempikuonoisia mopseja. Ikävä kyllä Robinovin syndrooman suhteen homogeenistä rotua ei paranneta samalla tavalla.

Jossain vaiheessa ranskanbulldoggien historiassa tapahtui DVL2-geenissä mutaatio. Tämä mutaatio loi tietyn ilmiasun, johon ihastuttiin ja jota alettiin suosia. Systemaattisella jalostuksella, eli suosimalla tietynlaisen näköisiä koiria, resessiivisesti periytyvä syndrooma levisi koko kantaan.

Resessiivisen sairauden kohdalla viallinen geeni on saatava kummaltakin vanhemmalta. Sairas koira ei täten kanna tervettä geeniä, eli saadessaan itse pentuja se voi periyttää vain sairaita geenejä. Tähän vedoten on täysin absurdi ajatus, että jalostamalla VAIN ranskanbulldoggeja keskenään voitaisiin poistaa syndrooma kannasta. Toki syndrooman aste vaihtelee, mutta jokainen pentu olisi siitä huolimatta sairas, sillä kannassa ei yksinkertaisesti ole sitä DVL2-geenin versiota, joka ei aiheuta Robinovin syndroomaa. On siis täysin merkityksetöntä, että rodulla on PEVISA, sillä syndrooma ei katoa mihinkään, vaikka jalostettaisiin vain lieviä muutoksia ilmentäviä koiria keskenään. 

Lopuksi

Haastatellut kasvattajat ja harrastajat selvästi rakastavat koiriaan. Nykytiedon valossa totuudelta on kuitenkin niin vaikea välttyä, etten henkilökohtaisesti usko kenenkään tosissaan pitävän ranskiksia terveinä ja hyvinvoivina. Ihminen, joka näin väittää, elää väistämättä jonkinlaisessa itsepetoksessa.

Dokumentin edetessä synnyttämiseen asti minua järkyttää, miten normaali asia sektio on. Luonnollinen synnytys nähdään päin vastoin vaarallisena, koiran kannalta tarpeettoman riskaabelina suorituksena. Kun pennut sitten syntyvät, todetaan yhdessä kitalakihalkio. Tätä pentua ei herätetä, vaan sen annetaan rutiininomaisesti nukkua pois. Kriittisen epämuodostuman kanssa syntyvän pennun elämän loppuminen alkuunsa ei näytä sen suuremmin järkyttävän ketään, ja miksi se järkyttäisikään; kitalakihalkio on lyttykuonoisilla roduilla huomattavasti muita yleisempää ja jokaisella koiraansa pennuttavalla kasvattajalla riski on tiedossa. 

En ole ihminen, joka pitää kaikenlaista jalostusta pahana enkä voi sanoa olevani ihminen, jonka mielestä rodut ovat huono juttu. Jalostuksessa tulee kuitenkin muistaa, että jokainen jalostukseen osallistuva olento on elossa. Sillä, millaiseksi koiran tunnemaailman ja ymmärryksen omassa päässään kokee, ei ole merkitystä. Merkitystä on loppuviimeksi vain sillä, että lähestulkoon jokainen biologisesti elossa oleva olento, koira mukaanlukien, osaa todistetusti tuntea kipua. 

Millä oikeudella me jalostamme eteenpäin koiria, joiden jälkeläisillä ei ole olemassa muuta mahdollisuutta kuin tuntea kipua? Robinovin syndrooman jalostaminen ulos rodusta ei ota kuin muutamia harkittuja roturisteytyksiä. Tässä kohtaa luulisi olevan selvää, ettei risteyttämättä jättäminen ole validi vaihtoehto.
Picture
Jalostuksen tavoitteena tulisi aina olla ensisijaisesti terve, hyväpäinen ja elämään kykenevä ja siitä nauttiva olento. Tyrmäävä ulkonäkö on kirsikka kakun päällä, ei itse kakku.
1 Comment
Jenny link
26/1/2021 12:31:46

Melkolailla samaa mieltä! Jos koirasta aidosti välittää, ei voi samaan aikaan olla sitä mieltä, että lyttykuonojen suosiminen olisi jotenkin fine tai ongelmatonta. Ensimmäisen koiran hankkijoilla aihe voi mennä tiedonpuutteen piikkiin, mutta kasvattajilla kyse on tosiasioiden kieltämisestä tai erikoisesta asenteesta.
Tehtiinpä koirien kanssa mitä vain, pitäisi jalostuksessakin ensisijaisesti ajatella koiran etua. Onko vaikkapa ranskanbulldogin elämä todella elämisen arvoista, vaikka se pentuajan jälkeen henkiin jäisikin?
On myös erikoinen väite, ettei roturisteytyksiin olisi luonteen puolesta yhtään sopivaa rotua. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tällä tarkoitetaan. Halutaanko tiettyjen rotujen siis pysyvän esim passiivisina siksi, että ne eivät saa henkeä vai siksi, että olisi luonteenpiirre? Näin äkkiseltään hyvin moni rotu sopii luonteensa puolesta seurakoiraksi (joka onkin aika vaativa pesti koiralle), olematta kuitenkaan rakenteellisesti erityisen sairas.
Täytyypä tosiaan itsekin vilkaista tuo ohjelma :)

Reply



Leave a Reply.

    Mistä on kyse?

    Koko elämänsä koiria harrastaneen raakaruokintafriikin ajatuksia, pohdintoja ja elämää koiralauman kanssa.

    Seuraa meitä
    ​INSTAGRAM
    Päivitämme säännöllisen epäsäännöllisesti myös Facebookiin.
    Picture
    Sponsored by
    ​Eläintarvikeliike Hauvari
    www.hauvari.fi

    Historia

    June 2022
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    August 2019
    January 2019
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    June 2017
    August 2016
    May 2016
    February 2016
    August 2015

    Kategoriat

    All
    Development
    Elekieli
    Exercise
    Feeding
    Health
    Koiranlukutaito
    Koirarodut
    Learning
    Näyttelyt
    Negative Reinforcement
    Oppiminen
    Positiivinen Vahvistaminen
    Positiivisuus
    Positive Reinforcement
    Rodunomaisuus
    Rodut
    Shows
    Training

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Blog
  • Lauma
  • Minä
  • Links